Aquest 2022 es compleixen cinc-cents anys del pas del fundador religiós basc Ignasi de Loiola (Azpeitia, 1491 – Roma, 1556) per Catalunya, en un episodi que tota la historiografia considera clau tant en la vida del personatge com en la formació de la futura Companyia de Jesús. Els jesuïtes esdevindran l’orde religiós de més influència en l’Europa catòlica dels segles moderns, així com en els territoris de domini europeu a Amèrica i Àsia. Al propi Principat, els jesuïtes van exercir un paper rector en l’àmbit confessional, educatiu i fins i tot polític, participant també de l’afany evangelitzador fora del continent amb diverses figures missioneres, una dimensió del carisma jesuïta que definirà, també, el caràcter global d’aquest orde que es va caracteritzar pel seu vot d’obediència al papa de Roma.
En ocasió del cinquè centenari d’aquesta efemèride, l’Àrea d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa, organitza el IX Congrés d’Història Moderna de Catalunya (19-22 de desembre de 2022), sota el títol “El món d’Ignasi de Loiola. Religió, cultura i societat als segles XVI i XVII”.
Aprofitant l’avinentesa, l’exposició que us presentem tot seguit posa en valor el ric patrimoni bibliogràfic i documental del Fons Antic de la Universitat de Barcelona, així com s’endinsa, a través de les fonts –impreses i gràfiques– en un viatge pels orígens del fenomen ignasià i jesuïta, com també en la seva petja a Catalunya i el món en els segles moderns.
La mostra es va presentar a les vitrines de l'espai expositiu del CRAI Biblioteca de Lletres i Biblioteca de Fons Antic entre els dies 20 de setembre i 28 d'octubre d'aquest any 2022 i va comptar amb la conferència -penjada al Dipòsit Digital de la UB- del seu comissari, Diego Sola, professor d’Història Moderna de la UB, sota el títol “Del ser al fer: Ignasi de Loiola i l’home modern”.
Cartell de l'exposició física amb el detall del gravat Vita beati patris Ignatii Loyolae religionis Societatis Iesv... Paris: Jean Le Clerc, 1612.
< Inici